środa, 5 lutego 2020

Opowieść czterdziesta czwarta – nie tylko wodą żyje pielgrzym


Pij wodę pielgrzymie,
odpocznij i ugaś pragnienie.
A na następnym etapie poczujesz,
że dobre wino da ci siłę

Takimi słowami już w XI w. witał pielgrzymów opat Monasterio Santa Maria el Real en Irache, San Veremundo, o czym pisałem w „Opowieści trzydziestej siódmej – woda i wino”.
Woda jest głównym napojem pielgrzyma w ciągu dnia ... i to w dużych ilościach, niezależnie od pogody. Każda wieś i kościół ma studnie lub źródła (fuentes) wody pitnej dostępnej dla pielgrzymów. Ale jak nauczał San Veremundo, południu i wieczorem pielgrzymowi potrzebne jest …wino.  

Hiszpanie nie uważają wina za alkohol, tylko za niezbędną część posiłku, bo "Posiłek bez wina jest jednynie zwykłym, głupim jedzeniem. ", więc wszędzie, nawet przy zamawianiu taniego menu peregrino czy menu del dia usłyszymy pytanie:
- blanco (białe),  tinto (ciemnoczerwone), claret (jasnoczerwone) a może rosado (różowe) ?
Więc Hiszpanie do obiadu, czy kolacji zamawiają butelkę wina i "casera" (hiszpańska lemoniada). Mieszają wino z caserą i otrzymują wspaniały orzeźwiajacy napój,

Menu peregrino
Wina hiszpańskie są znane na całym świecie. Prym wiodą ciemnoczerwone z La Rioja, czerwone z regionu Navarra i Ribera oraz białe Albariño . Poza specjalnie wyselekcjonowanymi „gran reserva”, oraz z najwyzszej hiszpańskiej półki, „Vino de Pago”(Denominacion de Pago) pochodzącym z prywatnych bodeg posiadających miedzynarodową renomę, pozostałe wina kwalifikowane i certyfikowane oznaczeniami krajowymi i regionalnymi:
- Denominacion de Origen Calificada (DOC), regiony z udokumentowaną historią jakości wina
- Denominacion de Origen (DO), to największa grupa win zakwalifikowanych jako dobra jakość w Hiszpanii. W tej chwili 62 regiony w Hiszpanii posiadają status Denominaciod de Origen
- Vino de Calidad Producido en region Determinada (VCPRD), z nowych regionów winiarskich,
reprezentują dobrą jakość i mają przystępne ceny.

Są również dostępne wina nie podlegajace procedurze kwalifikacji oraz nie posiadajace certyfikatu EU QWPSR (Quality Wine Produced in Specific Regions) noszace ogólną nazwę
- Vinos de la Tierra, czyli wina regionalne, w których producenci przestrzegają tradycyjnych sposobów produkcji.
- Vinos Comarcal (VC), czyli wina stołowe z określeniem pochodzenia, na przykład wina producenta Marqués de Grinón noszą nazwę Vino de Mesa de Toledo;
- Vino de Mesa (VdM) czyli wino stołowe, opisywane na etykietach „Fino de messa”
Sa dobre, w  niskich cenach i te właśnie Hiszpanie piją do wszystkich posiłków.

Hiszpania posiada ponad 1,2 mln hektarów ziemi na które skałada się 5.500 winnic i upraw pod produkcje wina i hodowli winorośli, rozsianych po wszystkich hiszpańskich regionach.
Rocznie Hiszpania produkuje około 33 mln hektolitrów wina będąc obok Francji i Włoch głównym europejskim producentem wina.

Regiony winiarskie na Cmino Frances


Pielgrzymi wędrujacy trasą Camino Frances przez Navarrę, prowincję La Rioja, Kastylię i Leon do Santiago de Compostella w Galicji przechodzą przez kilka regionów winiarskich, z których wina posiadają certyfikację Denominacion de Origen (DO): 

Hiszpania regiony winiarskie
Pielgrzymi wędrujacy trasą Camino Frances przez Navarrę, prowincję La Rioja, Kastylię i Leon do Santiago de Compostella w Galicji przechodzą przez kilka regionów winiarskich, z których wina posiadają certyfikację Denominacion de Origen (DO):

Region DOP Navarra,
Położony w południowo – zachodnej części prowincji. Do niedawna niedoceniany, ale produkujący niezwykłe wina, a niektóre znich znajduja się w pierszej dziesiątce hiszpańskich nazw.
Camino Frances przebiega przez dwa obszary winne tego regionu:
- obszar Valdizarbe, polożony na południe od Alto del Pedron i ciagnie się aż do Cirauqui, słynocy z produkcji Vino de Pago”,
- obszar Tierra de Estella obejmujący teren na południoy zachód od Estella, na którym znajduje się Bodega Irache i legendarne Fuente del Vino. 

Navarra, region Navarra, obszar Tierra de Estalla, w głębi klasztor i bodega Irache
Region winiarski Alto Ebro,
w skład którego wchodzi znany na całym świecie region Rioja. Region obejmuje teren położony w górnym biegu rzeki Ebro.
Camino Frances przebiega przez dwa obszary regionu:
- obszar Rioja Baja położony wokół Viana i Logrono i na poludnie od nich,
- obszar Rioja Alta rozciągajacy się na zachód od Logrono do granicy prowincji Kastylia i Leon.
- obszar Cava, tworzący rozporszone, niewielkie winnice ciągące się od Gór Baskijskich na północnym zachodzie, porzez prowincje La Rioja, Aragonia i Katalonia. Słynie z produkcji wina musującego o ogólnej nazwie Cava, bo nie może używac zastrzeżonej nazwy champagne. Produkeje się je o różnym smaku i stopniu wytrawności w zależności o hodowanych lokalnych szczepów winogron i panujacych warunków klimatycznych.

La Rioja, region Alto Ebro, obszar Rioja Alta 
Region winiarski Del Duero,
znajduje się w północnej części wielkiego centralnego płaskowyżu Hiszpanii, od Madrytu na południu, La Rioja na wschodzie, Portugalii na zachodzie i Gór Kantabryjskich na północy. Ta wysoka równina, o średniej wysokości około 900 m npm, jest podzielona na pół przez rzekę Duero, dajacej nazwę regionu, płynącą przez Portugalię na zachód do Atlantyku.
Camino Frances przebiega przez dwa obszary:
- obszar Tierra de Leon połozony na poludnie od Leon, pomiędzy Fromista na wschodzie i Astorga na zachodzie,
- obszar Bierzo położony w wielkiej kotlinie górskiej wGórach Kantabryjskich, w zachodniej części prowincji Kastyli i Leon, graniczący z prowincją Galicia,

Kastylia i Leon, region Del Duero, obszar Bierzo
Region winiarski Galicji
Sklada się z rozproszonych obszarów winnic w środkowej i południowo-zachodniej częśc prowincji. Szlak Camino Frances przebiega przez jeden obszar tego regionu:
- Ribeira de Sacra, który skupia się na stromych wzgórzach wzdłuż rzek Miño i Sil, gdzie dojrzewają winogrona Albariño, z których powstaje niepowtarzalne białe wino.

Galicia, region Galicia, obszar Ribeira Sacra, dolina rzeki Miño
Wraz z przesuwającymi się wzdłuż Camino Frances „krok po kroku”  opowieściami pojawiać się będą bardziej szczegółowe informacje o poszczególnych obszarach upraw winnej latorośli, bodegach  i produktach jakie w tych regionach powstają z winogron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz