Pij wodę
pielgrzymie,
odpocznij i ugaś
pragnienie.
A na następnym
etapie poczujesz,
że dobre wino da
ci siłę
Takimi
słowami już w XI w. witał pielgrzymów opat Monasterio Santa Maria el Real en
Irache, San Veremundo, o czym pisałem w „Opowieści trzydziestej siódmej – woda
i wino”.
Woda jest
głównym napojem pielgrzyma w ciągu dnia ... i to w dużych ilościach, niezależnie
od pogody. Każda wieś i kościół ma studnie lub źródła (fuentes) wody pitnej dostępnej
dla pielgrzymów. Ale jak nauczał San Veremundo, południu i wieczorem pielgrzymowi
potrzebne jest …wino.
Hiszpanie
nie uważają wina za alkohol, tylko za niezbędną część posiłku, bo "Posiłek
bez wina jest jednynie zwykłym, głupim jedzeniem. ", więc wszędzie, nawet
przy zamawianiu taniego menu peregrino czy menu del dia usłyszymy pytanie:
- blanco
(białe), tinto (ciemnoczerwone), claret
(jasnoczerwone) a może rosado (różowe) ?
Więc Hiszpanie
do obiadu, czy kolacji zamawiają butelkę wina i "casera" (hiszpańska
lemoniada). Mieszają wino z caserą i otrzymują wspaniały orzeźwiajacy napój,
![]() |
Menu peregrino |
Wina
hiszpańskie są znane na całym świecie. Prym wiodą ciemnoczerwone z La Rioja, czerwone
z regionu Navarra i Ribera oraz białe Albariño . Poza specjalnie
wyselekcjonowanymi „gran reserva”, oraz z najwyzszej hiszpańskiej półki, „Vino
de Pago”(Denominacion
de Pago) pochodzącym z prywatnych bodeg posiadających miedzynarodową renomę, pozostałe wina kwalifikowane i
certyfikowane oznaczeniami krajowymi i regionalnymi:
- Denominacion
de Origen Calificada (DOC), regiony z udokumentowaną historią jakości wina
-
Denominacion de Origen (DO), to największa grupa win zakwalifikowanych jako
dobra jakość w Hiszpanii. W tej chwili 62 regiony w Hiszpanii posiadają status
Denominaciod de Origen
- Vino de
Calidad Producido en region Determinada (VCPRD), z nowych regionów winiarskich,
reprezentują
dobrą jakość i mają przystępne ceny.
Są również
dostępne wina nie podlegajace procedurze kwalifikacji oraz nie
posiadajace certyfikatu EU QWPSR (Quality Wine Produced in Specific Regions)
noszace ogólną nazwę
- Vinos de la Tierra, czyli wina
regionalne, w których producenci przestrzegają tradycyjnych sposobów produkcji.
- Vinos Comarcal (VC), czyli
wina stołowe z określeniem pochodzenia, na przykład wina producenta Marqués de
Grinón noszą nazwę Vino de Mesa de Toledo;
- Vino de
Mesa (VdM) czyli wino stołowe, opisywane na etykietach „Fino de messa”
Sa dobre, w niskich cenach i te właśnie Hiszpanie piją do wszystkich posiłków.
Hiszpania
posiada ponad 1,2 mln hektarów ziemi na które skałada się 5.500 winnic i upraw
pod produkcje wina i hodowli winorośli, rozsianych po wszystkich hiszpańskich
regionach.
Rocznie
Hiszpania produkuje około 33 mln hektolitrów wina będąc obok Francji i Włoch
głównym europejskim producentem wina.
Regiony winiarskie na Cmino Frances
Pielgrzymi
wędrujacy trasą Camino Frances przez Navarrę, prowincję La Rioja, Kastylię i
Leon do Santiago de Compostella w Galicji przechodzą przez kilka regionów
winiarskich, z których wina posiadają certyfikację Denominacion de Origen (DO):
Pielgrzymi
wędrujacy trasą Camino Frances przez Navarrę, prowincję La Rioja, Kastylię i
Leon do Santiago de Compostella w Galicji przechodzą przez kilka regionów
winiarskich, z których wina posiadają certyfikację Denominacion de Origen (DO):
Położony
w południowo – zachodnej części prowincji. Do niedawna niedoceniany, ale
produkujący niezwykłe wina, a niektóre znich znajduja się w pierszej dziesiątce
hiszpańskich nazw.
Camino
Frances przebiega przez dwa obszary winne tego regionu:
-
obszar Valdizarbe, polożony na południe od Alto del Pedron i ciagnie się aż do
Cirauqui, słynocy z produkcji „Vino de Pago”,
-
obszar Tierra de Estella obejmujący teren na południoy zachód od Estella, na
którym znajduje się Bodega Irache i legendarne Fuente del Vino.
![]() |
Navarra, region Navarra, obszar Tierra de Estalla, w głębi klasztor i bodega Irache |
Region winiarski
Alto Ebro,
w
skład którego wchodzi znany na całym świecie region Rioja. Region obejmuje
teren położony w górnym biegu rzeki Ebro.
Camino
Frances przebiega przez dwa obszary regionu:
-
obszar Rioja Baja położony wokół Viana i Logrono i na poludnie od nich,
-
obszar Rioja Alta rozciągajacy się na zachód od Logrono do granicy prowincji
Kastylia i Leon.
-
obszar Cava, tworzący rozporszone, niewielkie winnice ciągące się od Gór
Baskijskich na północnym zachodzie, porzez prowincje La Rioja, Aragonia i
Katalonia. Słynie z produkcji wina musującego o ogólnej nazwie Cava, bo nie może
używac zastrzeżonej nazwy champagne. Produkeje się je o różnym smaku i stopniu wytrawności
w zależności o hodowanych lokalnych szczepów winogron i panujacych warunków
klimatycznych.
![]() |
La Rioja, region Alto Ebro, obszar Rioja Alta |
Region winiarski Del Duero,
znajduje się w północnej części wielkiego centralnego płaskowyżu
Hiszpanii, od Madrytu na południu, La Rioja na wschodzie, Portugalii na zachodzie
i Gór Kantabryjskich na północy. Ta wysoka równina, o średniej wysokości
około 900 m npm, jest podzielona na pół przez rzekę Duero, dajacej nazwę
regionu, płynącą przez Portugalię na zachód do Atlantyku.
Camino Frances przebiega przez dwa obszary:
- obszar Tierra de Leon połozony na poludnie od Leon, pomiędzy
Fromista na wschodzie i Astorga na zachodzie,
- obszar Bierzo położony w wielkiej kotlinie górskiej wGórach
Kantabryjskich, w zachodniej części prowincji Kastyli i Leon, graniczący z
prowincją Galicia,
Sklada się z rozproszonych obszarów winnic w środkowej i południowo-zachodniej
częśc prowincji. Szlak Camino Frances przebiega przez jeden obszar tego
regionu:
- Ribeira de Sacra, który skupia się na stromych wzgórzach wzdłuż
rzek Miño i Sil, gdzie dojrzewają winogrona Albariño, z których powstaje
niepowtarzalne białe wino.
![]() |
Galicia, region Galicia, obszar Ribeira Sacra, dolina rzeki Miño |
Wraz z
przesuwającymi się wzdłuż Camino Frances „krok po kroku” opowieściami pojawiać się będą bardziej
szczegółowe informacje o poszczególnych obszarach upraw winnej latorośli, bodegach i produktach jakie w tych regionach
powstają z winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz